Op veel scholen wordt papier en PMD-afval apart ingezameld. Helaas is dit bij GFT-afval nog niet altijd het geval en komt dit vaak bij het restafval terecht. Maar wist je dat het gewicht van restafval op school tot wel 50% uit GFT-afval kan bestaan? Dit komt voornamelijk doordat er veel water in deze natuurlijke producten zit. Wanneer je GFT apart inzamelt, kun je dus veel gewicht en zo ook kosten besparen!

Composteren of vergisten

Maar wat kun je nou doen met het ingezamelde GFT-afval? Allereerst is het afval onder te verdelen in drie soorten:

• Groen materiaal: groente, fruit en koffieresten;
  • Swill: etensresten;
  • Bruin materiaal: blad- en tuinafval.

Alle stromen kunnen worden vergist tot biogas en alleen het groene en bruine materiaal kan gecomposteerd worden.

Het verwerken van GFT-afval

Composteren kan door het plaatsen van een composteervat op het schoolplein, maar je kunt het ook doen d.m.v. een wormenbak. Compost dat overblijft kan weer gebruikt worden voor de moestuintjes op het plein of de planten in de school.
Wil je het niet zelf composteren? Voeg dan lokale waarde toe met jouw GFT-afval! Dit doe je door het weg te brengen naar lokale moestuinen of de kinder-/zorgboerderij. Zij kunnen het vaak goed gebruiken voor de kweek van groente en fruit.
Ook kun je ervoor kiezen om het GFT-afval apart te laten ophalen door de inzamelaar of gemeente. Wel verschilt het per gemeente of dit mogelijk is en meestal moet het afvalcontract worden aangepast.

Last van fruitvliegjes in de klas?

Zorg dat de GFT bakken die in de klas staan iedere dag geleegd worden. Op die manier is het afval weg voordat de eitjes van de fruitvliegen uitkomen. Zorg er ook voor dat de bak wordt omgespoeld met heet water en een scheut azijn of wat groene zeep, zo blijven er geen resten achter die de fruitvliegjes zullen aantrekken. Daarnaast kan het handig zijn om een laagje gescheurd karton op de bodem van de bak te leggen om het vocht op te nemen.

En nu jullie!

Wat doen jullie op school met het GFT-afval? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Download hier het uitgebreide kennisdossier ‘GFT-afval op school’