Vanaf 2020 zal Hema geen plastic wegwerpproducten meer verkopen. Hieronder vallen bijvoorbeeld plastic bekers, bordjes, bestek en wattenstaafjes. Deze producten worden dit jaar nog vervangen door producten van metaal, hout of karton. Per 2021 zal het Europees verbod op wegwerpplastic ingaan. Dat wil zeggen dat alle bedrijven wegwerpplasticvrij moeten worden, maar hier speelt Hema dus al vroeg op in.

Hema is al langere tijd achter de schermen bezig  met het verduurzamen van haar producten, maar het vervangen van het wegwerpplastic zal niet van de een op andere dag gebeuren. Dat betekent namelijk dat de huidige producten weggegooid worden en dat is ook zeker niet duurzaam. Daarom kiest Hema ervoor om het wegwerpplastic niet meer in te kopen wanneer het opraakt. Zo worden de producten langzamerhand vervangen door producten van beter materiaal.

Wegwerpplastic is nog maar het begin!

Het verbannen van wegwerpplastic is voor Hema nog maar de eerste stap van een groter plan. Wanneer al het wegwerpplastic in de winkels vervangen is, gaat Hema aan de slag met verpakkingen. Het doel is om in 2025 verpakkingen met 25% te verminderen en zorgen dat de verpakkingen die er zijn, gemaakt worden van gerecycled materiaal of bioplastic.

Wat betekent het Europees verbod op wegwerpplastic voor jouw school?

Wegwerpplastic zal vanaf 2021 niet meer geproduceerd worden. Alle winkels en bedrijven moeten dan overstappen op producten van metaal, hout of karton. Dat geldt dus ook voor jouw school! Wordt er bij jullie nog gedronken uit plastic bekers? Zorg er dan voor dat jullie (nadat de voorraad op is) overstappen op kartonnen bekers. Natuurlijk zou het nog beter zijn als je gebruik maakt van een duurzamere beker waarmee je geen afval produceert, maar van plastic naar karton is al een mooi begin!

Nog op zoek naar lesmateriaal over plastic? Kijk dan bij de topproducten die wij voor jullie op een rijtje hebben gezet! 

Bron: Wegwerpplastic verdwijnt nog dit jaar uit Hema-winkels