De Arendshorst is de eerste school in Ermelo met een compostbak. Deze is in gebruik genomen door wethouder Leo van der Velden. In het kader van Duurzaam Ermelo stimuleert de gemeente het composteren van groente-, fruit- en tuinafval; op scholen. Daarom is men een actie gestart in samenwerking met de stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo en het bedrijf Wuestman als leverancier van de compostbakken. Julia Remmers, leerling van de basisschool Arendshorst, inspireerde tot deze actie toen ze tot het besef kwam dat een klokhuis en verpakkingen zomaar in één afvalbak op school werden gegooid. Zo ontstond de actie en is er een oproep uitgegaan naar scholen in de gemeente Ermelo. Scholen kunnen zich aanmelden voor een composteeractie en composteerbakken en verzamelbakjes aanschaffen van Wuestman uit Harderwijk.

11 04 Eerste compostbak in Ermelo

Foto: Wijnand Kooijmans

Kosten

De gemeente Ermelo komt tegemoet in de kosten en betaalt vijftig procent van de aanschafkosten met een maximum van tweehonderd euro. "Het is belangrijk dat kinderen niet alleen thuis, maar ook op de basisschool al leren afval te scheiden en zo te helpen zorg te dragen voor het milieu", aldus directeur Frits Hilbrink van basisschool De Arendshorst.

"We hebben al zonnepanelen, starten met afval scheiden en compost maken voor de moestuin en gaan aan de slag om een nog 'groener schoolplein' te maken. Met duurzaam leven kun je niet vroeg genoeg beginnen!" Wethouder Leo van der Velden: "Onze gemeente onderstreept de circulaire gedachte om grondstoffen zoveel mogelijk te hergebruiken Met het gebruik van deze compostbak draagt basisschool De Arendshorst een steentje bij aan een duurzaam Ermelo."

Thema

Voor de jeugd is duurzaamheid een belangrijk thema. Zo zijn de jongeren deze week ook betrokken bij de projectweek Energie en Duurzaamheid van de Koningin Julianaschool. Als een school met de compostbak aan de slag gaat ondersteunt het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP) de leerlingen bij het gebruik ervan. Ook houden Het Pakhuis in Ermelo en het NMP een excursie naar de Firma Kamphorst in Ermelo, verwerker van grof groen afval.

Bron: https://hetkontaktharderwijk.nl/lokaal/eerste-compostbak-bij-school-ermelo-574355