Gastlessen zijn een hele mooie manier om afvaleducatie tot leven te laten komen. Op veel scholen zorgen gastlessen voor creatieve ideeën en acties onder de leerlingen. Graag delen we enkele inspirerende voorbeelden van hoe je gastlessen kunt inzetten.

Bewustwording

Het PENTA college CSG Bahûrim in Brielle hield gastlessen als onderdeel van een groter onderzoeksproject. De leerlingen werden zich bewust van het zwerfafval in hun omgeving en wat ze hier zelf aan konden doen. Binnen het project kregen de leerlingen veel ruimte om zelf onderzoek uit te voeren waarbij ze veel creatieve oplossingen hadden om zwerfafval te verminderen. Naast zwerfafval waren afvalpreventie en afvalscheiding ook belangrijke onderwerpen. Door het gastlesprogramma wilden de leerlingen dat de school afvalscheiding ging invoeren. De school is hier serieus mee aan de slag gegaan. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een gastles uiteindelijk kan leiden tot actie!

Start van project

Ook op het Lyceum Sancta Maria werd een project over circulaire economie geopend met een gastles. De gastles van Stichting Technotrend ging over zwerfafval, plastic soep en circulaire economie. Naar aanleiding van deze gastles gingen de leerlingen zelf aan de slag met hun eigen ideeën om bij te dragen aan een circulaire economie. Sommige ideeën zullen ook echt werkelijkheid worden! Zowel de leerlingen als de docenten waren enthousiast over het project.

Aansluiten bij lokale campagnes

Een andere manier om gastlessen in te zetten is om het aan te laten sluiten bij bestaande campagnes. Door het te verbinden aan campagnes horen de leerlingen herhaaldelijk over het thema. Voorbeelden van scholen waar dit gebeurde zijn OBS De Brege en OBS De Oudvaart. Op deze scholen kregen de leerlingen gastlessen door het lokale campagneteam van Ho! Net yn ‘e kliko. Deze lokale afvalcampagne werd gevoerd om aandacht te geven aan afvalscheiding en -preventie.

Motiverende gastsprekers

Gastsprekers kunnen leerlingen vaak extra motiveren. Binnen het project ‘Let’s do it kids’, kregen de leerlingen van de Mgr. Huibersschool gastlessen over het proces van afval naar grondstof. De reacties waren super positief. De leerlingen waren betrokken en enthousiast door de goede interactie en uitleg van de professionele gastsprekers.

Zelf op zoek naar een gastles of benieuwd naar welke er zijn? Bekijk ze in de keuzewijzer.

2018 12 gastlessen