Basisschool de Piramide met 174 leerlingen in Haarlem is zo’n drie jaar geleden al begonnen met het scheiden van afval, waaronder ook PMD. Op initiatief van twee leerkrachten en de leerlingen is de school inmiddels een voorbeeld binnen Stichting Spaarnesant.

De taken worden verdeeld

Bij basisschool de Piramide worden de taken omtrent afval verdeeld onder de groepen. Zo wordt het plastic ingezameld door groep 5 en wordt op vrijdag het papier ingezameld door groep 8. Groep 7 heeft onlangs een project gedaan over recycling; Ze hebben een week lang het plastic afval opgespaard, geteld en op het bord bijgehouden. Vervolgens hebben de leerlingen samen oplossingen bedacht om dit afval te verminderen en is ervoor gekozen om voortaan broodtrommels mee te nemen. Ook is er voor drinkpakjes een oplossing bedacht; Vanaf groep 5 krijgen de kinderen binnenkort een gratis bidon!

Dit is de norm

De school wil graag dat afvalpreventie en afvalscheiding als normaal gezien wordt. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf, maar kleine aanpassingen kunnen een groot effect hebben. Een voorbeeld hiervan is het jaarlijkse Zomerfeest dat de school organiseert; een groot evenement waar 400 á 500 mensen op af komen. Tijdens dit evenement zal er gedronken worden uit duurzame en herbruikbare bekers. Kun je nagaan hoeveel afval dat scheelt!

Op zoek naar goede oplossingen

In de klas staat er een kleine afvalbak voor plastic afval. Wanneer deze vol is wordt hij geleegd in een grote zak die bewaard wordt in de opbergruimte. Dit is niet ideaal voor de school. Liever zouden zij een grote rolcontainer hebben om het plastic afval in te verzamelen. Samen met afvalinzamelaar Van der Stoel (onderdeel van Renewi) zoeken zij naar een oplossing.

Brede aanpak

Op school zijn al veel activiteiten georganiseerd, waaronder de Plastic Soup bijeenkomst in samenwerking met foundation Haarlem Plasticvrij en een bezoek door Dos Winkel van Sea First.
Niet alleen plastic is een belangrijk onderwerp bij De piramide. Ook het GFT-aval wordt apart ingezameld om zo de schooltuintjes te voeden met de compost die van het afval overblijft. Dit gebeurt in samenwerking met Het Natuurlokaal.

Is jouw school net zo goed bezig als De Piramide? Deel dan jullie verhaal met ons! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: De Piramide verdeelt de afvaltaken