In het voortgezet onderwijs is het soms lastig om afvaleducatie in het volle programma te passen. Als oplossing kun je het thema aan andere vakken koppelen of projectweken houden. Er zijn voor het vmbo, havo en vwo verschillende lespakketten en projecten die je makkelijk kunt inzetten. Ben je op zoek naar lessen en projecten over afval voor in het voortgezet onderwijs? We delen graag enkele voorbeelden van afvaleducatie ter inspiratie.

Lespakketten over afval

Binnen het vmbo zijn er twee profielen (‘Groen’ en ‘Dienstverlening’) waarbij duurzaamheid een belangrijk onderdeel van het curriculum is. Hier passen onderwerpen gelinkt aan afval perfect in! De lesmaterialen van IKcircuLEER zijn ontwikkeld speciaal voor vmbo-leerlingen. Actuele thema’s zoals plastic soep, kledingrecycling en duurzame voeding komen aan bod. Zoals hier te lezen is blijkt dat deze thema’s goed aansluiten bij de leerlingen. Ze vinden het namelijk onlogisch dat alles zomaar weggegooid wordt.

Projecten over afval

Op het Lyceum Sancta Maria hebben leerlingen uit de tweede klas van havo en vwo een project gedaan over plasticsoep, zwerfafval en circulaire economie, uitgevoerd door Stichting Technotrend en NME Haarlem. Duurzame ondernemers gaven hierbij verschillende onderzoeksopdrachten aan de leerlingen. De leerlingen gingen vol enthousiasme aan de slag en mochten de resultaten presenteren aan de ondernemers. Op die manier werden zowel de leerlingen als de ondernemers geïnspireerd. Het project was zo succesvol dat het dit jaar herhaald is. Wil je ook zoiets doen op je school? Lees hier meer over het project.

Een ander succesvol project vond plaats op het Lingecollege in Tiel. De vwo-leerlingen deden een groot onderzoeksproject naar zwerfafval en plasticsoep. In dit project werden de leerlingen zich bewust van hoeveel zwerfafval er op straat ligt. Ze kwamen zelf met creatieve oplossingen om het zwerfafval te verminderen. Een voorbeeld was om een zwerfafvalapp te maken of afval weggooien leuker te maken door afvalbakken geluid te laten maken. En het blijft niet alleen bij ideeën. De leerlingen gaan de prullenbakken van de gemeente versieren. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat mensen eerder geneigd zijn hun afval weg te gooien in aantrekkelijke afvalbakken dan in de standaard bakken. Een mooi voorbeeld van hoe een project over afval op het voortgezet onderwijs uiteindelijk tot actie kan leiden! Lees hier meer over het project van het Lingecollege.

Afval in combinatie met andere vakken

In de keuzewijzer zijn meer lesmethodes en projecten voor in het voortgezet onderwijs te vinden, gelinkt aan specifieke vakken. Bij aardrijkskunde kun je bijvoorbeeld lessen over oceanen koppelen aan plastic soep en bij techniek kunnen de leerlingen kennismaken met recycling door oude computers uit elkaar te halen. Bekijk de hele lijst hier.

Ken je zelf nog meer leuke voorbeelden van afvaleducatie op het voortgezet onderwijs? Laat het ons vooral weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.